10 glavnih stupova WordPress-a koje trebate razumjeti, kako bi ga maksimalno iskoristili!

Ako ste pročitali moj prethodni blog o analogiji WordPressa s tvornicom, tada imate bolju razinu znanja o tome kako WordPress funkcionira.

Međutim, za bolje razumijevanje problematike o tome što sve na stranici treba učiniti za njen besprijekoran rad, bitno je naučiti još neke stvari.

Stoga sam sastavio listu od 10 glavnih komponenti WP-a koje su bitne kod sastavljanja dijelova stranice u jednu kompletnu cjelinu. 

Ova lekcija vas neće učiniti WordPress guruom, ali će vam razjasniti nekoliko stvari koje će vam pomoći, kada u budućim blogovima budem detaljnije pisao o pluginovima i ostalim alatima koji se koriste u svrhu proširenja funkcionalnosti samog WordPressa.

Tako ćete u ovoj lekciji doznati vrijedne informacije o svakoj komponenti WP-a, te njihove najvažnije aspekte koje trebate znati. Ovaj blog shvatite kao rječnik bitnih WordPress termina.

Stoga, nemojte pobjeći već zaronimo malo dublje :)

Na što treba obratiti pozornost prilikom planiranja?

Dakle, želite izraditi web stranicu u WordPressu. U današnje vrijeme postoji mnoštvo template-a na Themeforest.net i sličnim stranicama koje se mogu kupiti za male novce. Međutim, nemojte se zavaravati izgledom, naime da biste izradili stranicu koja izgleda kao tamo, morat ćete se malo potruditi, a vjerojatno dodati i poneki kôd, ili, dati nekom profesionalcu da vam pomogne za određenu naknadu. 

Nažalost, teme koje se tamo mogu naći uglavnom su “Multipurpose” (višenamjenske), pa su iz toga razloga zasićene kôdovima što uvelike utječe na brzinu web stranice. Povrh toga, te teme ne ostavljaju puno manevarskog prostora da se mogu prilagoditi vašim potrebama za dizajnom, već su standardizirane i limitirane na nekoliko template-a. Razmislite, da li želite imati stranicu kao što ima većina ili želite imati jedinstvenu stranicu koja će se istaknuti?

Ja osobno ne volim takve teme, moram priznati da ih nikada nisam niti koristio, ali sam puno čitao o njima po raznim WP forumima. Iz tog razloga sam odlučio koristiti jednu od “najlakših” tema – Astra temuMeni ta tema najviše odgovara jer je lagana, izgrađena od sjajnih i priznatih developera (programera teme). Kod ove teme je dobro da se mogu uključiti i isključiti njene različite funkcionalnosti, a uz to izrađena je za upravo “page buildere”. Page builder je termin u WordPressu, a misli se na plugin koji wp-u daje funkcionalnost prilagođavanja različitih stranica svojim potrebama za dizajnom, i to bez pisanja ijedne linije kôda.

Bilo kako bilo, u nastavku vam želim opisati koje sve sastavne dijelove wp web stranice možete mijenjati i prilagoditi svojim potrebama bilo da gradite stranice page builderima ili odabirom teme sa Themeforest-a.

Pitanje: Da li je bolje biti kao ostali i ne odskakati previše, ili biti jedinstven?

10 stupova WordPress-a

Naslov je figurativan, a odnosi se na 10 stvari koje se vizualno mogu mijenjati prema svojim potrebama.

1. Postovi ili objave (eng. Posts)

Lista objava

Kada kažemo postovi, najčešće se misli na blog postove. To je vrsta sadržaja koji se kronološki prikazuje na našoj web stranici, vjerojatno pod blog sekcijom, s najnovijim postom na vrhu popisa.

Dakako, oni se ne moraju nazivati blog postovima, već postovi mogu biti i novosti, vijesti, priče itd.

Kada kreiramo post, možemo odabrati da sadržaj bude u sklopu zadanih polja u WordPressu, ili možemo koristiti neki od pluginova kojima je funkcija da nam pomognu pri izradi i dizajnu naše web stranice. Danas je među najpopularnijima Elementor (kojega i ja osobno koristim), te s njime imate mogućnost dodatnog dizajna postova kao i cjelokupne web stranice.

Naši postovi su izlistani na tzv. blog listing page-u, tj. na stranici na kojoj je popis svih naših blog postova ili stranici s popisom novosti, itd. U WP terminologiji, te stranice nazivamo Archive pages (na eng. je, jer zapravo ne postoji hrv prijevod za to – zapravo ja ga nisam našao).

U WP postavkama, ta Blog Archive stranica se može podesiti i da bude na početnoj stranici, a s pluginom poput Elementora možete izlistati svoje postove gdje god vi to zaželite, bez potrebe za pisanjem ijedne linije kôda.

Stranica na kojoj se nalazi moja lista objava (postova) je na Započni ovdje stranici.

2. Stranice (eng. Pages)

Stranice su također jedna vrsta postova, ali umjesto da se kronološki prikazuju poput blog postova, one su statične i samostalne, te njihova forma ne prelazi u listu stranica, tj. u Archive stranicu.

Također, ove stranice su ‘nevidljive’ na web mjestu sve dok ne postavite link na njih u navigacijskom izborniku.

Stranice koje možete vidjeti na raznim web mjestima su one poput ‘O nama’, ‘Kontakt’, ‘Usluge’ i slično. Na stranici Digitalnog uma, kao što vidite u navigacijskom izborniku su stranice poput ‘Započni ovdje’ i ‘O stranici, a u Footeru (na kraju dolje) postoje još i linkovi na stranice Pravila privatnosti’, ‘Politika kolačića’ i ‘Uvjeti korištenja.

3. Oblici postova (eng. Post Types)

U nastavku ću koristiti samo termin na eng. jer je prikladniji od prijevoda. Dakle, bilo koji oblik sadržaja dodan u WordPress zapravo je ‘Post Type’. WP, po defaultu ima nekoliko post type-ova. To su blog postovi, stranice, slike i ostale medijske datoteke (makar, tehnički izraz za njih je ‘privitak’). A tu su i ‘prilagođeni’ post type-ovi, tzv. Custom Post Types. Njih se može izraditi pomoću pluginova. Kod npr. ecommerce dućana (najrasprostranjeniji plugin koji se koristi zove se WooCommerce plugin), postoje stranice s jednim proizvodom (Single product pages), i stranice s listom proizvoda (archive stranice). Osim online dućana, takve tzv. prilagodljive stranice se mogu izraditi i za različite evente, studije, novosti, kod prodaje nekretnina, itd.

Ako vas zanima koje sve web stranice možete prilagoditi svojim potrebama uz pomoć page buildera poput Elementora – pogledajte u njihovom blogu.

4. Taxonomije (eng. Taxonomies)

Taksonomija je termin u WP, a misli se na grupiranje postova u kategorije i/ili oznake (tagove). Dakle taxonomija je isto što i archive, ali samo za kategorije i tagove. Koriste se kako bi posjetitelju olakšali pronalaženje sadržaja koji im je potreban. Na web-lokaciji se mogu izraditi izbornici sa kategorijama tako da posjetitelji mogu izravno kliknuti na njih.

Stranica na kojoj se nalazi moja lista objava (postova) je na Započni ovdje stranici, koja je ujedno i taxonomska stranica za kategoriju WordPress.

5. Arhiva postova (eng. Post Archives)

Postavke čitanja u WP admin panelu
Admin sučelje u WP >> Postavke >> Čitanje

Ovo je već bilo spominjano u blogu, ali da ponovimo. Post Archive je termin koji se koristi za stranicu popisa postova (npr. blog postova ili drugih vrsta postova kao što su vijesti, eventi, studije, itd.)

Također, postoje i ‘Taxonomy Archives’, a to je npr. kada imate popis postova po kategoriji ili oznaci (tag).

Dakle da rezimiramo, kada kliknete na bilo koji post, recimo blog post, taj post ćete čitati u ‘Single Post’ modu. Ako želite vidjeti koji sve blog postovi postoje na web stranici, tada će vas WP odvesti na stranicu na kojoj su izlistani blog postovi, i ta se stranica tada zove ‘Post Archives’, a ako su ti postovi vezani za jednu kategoriju ili tag, tada se ta stranica naziva ‘Taxonomy Archives’.

Ovo je bitno za razumjeti, jer ako pogledate malo po raznim WP grupama na FB-u, vidjet ćete da se ovi pojmovi konstantno ponavljaju.

Stranica na kojoj se nalazi moja lista objava (postova) je na Započni ovdje stranici.

6. Mediji

Mediji se odnose za sve oblike datoteka koje se učitaju na web mjesto – slike, video, PDF. Ipak, to u većini slučajeva znači slike.

Možete prenijeti slike u svoje postove i stranice, a tu je i jedna ‘posebna’ slika koju možete dodati svakom postu ili stranici, a naziva se ‘istaknuta slika’ (eng. Featured Image) koja se upotrebljava na različite načine.

Slike možemo prenijeti izravno u središnju knjižnicu medija, tako da su spremne za umetnuti u postove ili stranice kada ih zatrebamo. Isto tako, sve slike koje učitamo unutar postova ili stranica, automatski se dodaju u knjižnicu.

7. Teme

Ako ste čitali moj prethodni blog o WordPress tvornici, onda već znate da je tema koju odaberemo odgovorna za sastavljanje web stranica u jednu cjelinu.

Izgled i stil se prilagođavaju u Customizeru svake teme, a koji je skup opcija koje nudi programer teme (eng. Theme Developer). Svaka tema je drugačija, pa će tako imati i drugačije izbornike opcija koji vam omogućuju npr. dodavanje ključa licence, uključivanje/isključivanje različitih značajki i slično.

Više opcija nalazi se unutar zaslona za uređivanje posta, u kojem tema također nudi mogućnost podešavanja specifičnih opcija koje nadjačavaju ‘globalne’ postavke iz Customizera.

Slika 2: Teme
Admin sučelje u WP >> Izgled >> Teme

8. Izbornici

Izbornici se odnose na navigacijske izbornike. Uglavnom, mi nismo limitirani na samo jedan izbornik koji se nalazi u zaglavlju web mjesta, već ih možemo kreirati koliko god želimo i postavljamo ih na lokacije koje odaberemo na našem web mjestu, najčešće su to Header (zaglavlje), Footer (podnožje web stranice) ili Sidebar (bočna traka).

9. Widgeti i bočne trake

Widgeti su mali djelići funkcionalnosti, od strane WordPressa, koji se mogu smjestiti u polja bočne trake. To su stvari poput okvira za pretraživanje, popisa naših kategorija, popisa zadnjih postova i sl

Što se pak bočne trake tiče, ona ne mora biti smještena samo na lijevom ili desnom boku web stranice, već to može biti i Header ili Footer naše web stranice. Bitno je razumjeti da je samo naziv ‘bočna traka’, ali smještaj je zapravo nešto drugo i taj razmještaj definira razvojni programer svake teme.

Postavljanje widgeta i bočnih traka također se vrši u Customizeru bilo koje teme.

10. Pluginovi

Kao što sam pisao u prethodnom blogu, pluginovi su dodatni djelići funkcionalnosti koji se mogu instalirati, a cilj im je proširiti mogućnosti samog WordPressa. U WP repozitoriju postoji desetine tisuća besplatnih pluginova koji su dostupni za instalaciju, ali i mnoštvo onih koji se plaćaju.

Treba istaknuti da postoji ogroman broj malicioznih pluginova, pluginova kojima je istekao rok valjanosti i više nisu kompatibilni sa novijim inačicama WP-a, te onih pluginova koji su ‘teški’, u smislu da će zbog loše isprogramiranog kôda od strane plugin programera, doći do znatnijeg usporavanja web stranice. Brzina web stranice je jedno od bitnijih stvari o kojima treba voditi računa ne samo zbog rejtinga na tražilicama (SEO), već i zbog potencijalnog gubitka broja posjetitelja koji ne vole predugo čekanje na učitavanje web mjesta.

Slika 3: Lista pluginova
Admin sučelje u WP >> Dodaci >> Dodaj novi

Kroz nadolazeće postove koje ću pisati, dotaknut ću se i kvalitetnih pluginova koji postoje, što besplatnih, što plaćenih, kako bih vam pomogao pri odabiru i dao praktične savjete kako ih održavati.

Ako vam se svidio ovaj blog slobodno ga spremite za kasniju referencu ili ga podijelite s ljudima za koje smatrate da bi im mogao biti od koristi.

Podijeli dalje