Učitavanje
Podijeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Želiš otvoriti firmu za izradu web stranica i digitalni marketing? 18 agencija savjetuje o mogućim preprekama i kako ih nadvladati

Uzbuđen si jer se napokon osjećaš spremnim postati freelancerom i otvoriti svoju agenciju za izradu web stranica i digitalni marketing?

Ako si netko kao ja, tko nema poznanika u ovoj poslovnoj niši i ne znaš kako ovaj “svijet” funkcionira, moja sugestija je da pročitaš ovaj članak do kraja jer ćeš na kraju dobiti jedan kvalitetan uvid u moguće probleme na koje možeš računati u poslovanju, a možda ih još nisi bio svjestan.

S druge pak strane, ako si netko tko ima poznanike i prijatelje koji se bave ovim poslom i možeš ih pitati za savjet, tada vjerojatno nema potrebe da čitaš dalje, osim ako te baš zanima :).

Dakle, svi znamo da je svaki početak težak bez obzira o kojoj se struci radilo. Međutim, ako nemaš nikoga tko bi te mogao usmjeriti i ukazati na moguće probleme koji vrebaju “iza ugla”, tada je još teže i vjerojatnost da na kraju posrneš je još veća. Statistika kaže da čak 25% novootvorenih malih tvrtki propadne već u prvoj godini poslovanja. Ali zašto je tome tako?

Meni osobno jako dobro zvuči kada kažu “postani freelancer i budi sam svoj šef, ne moraš nikome odgovarati, slažeš si radno vrijeme po želji i radiš od doma”. To zvuči super privlačno, zar ne? Međutim, da li je to stvarno “samo” to?

Jedno pitanje – nevjerojatan odaziv

Iz razloga što i sam želim otvoriti agenciju za izradu web stranica i digitalni marketing te postati freelancer, zanimalo me koje su moguće prepreke u poslovanju (a da nije riječ samo o državi) na koje moram računati ako želim preživjeti bar prvih par godina. Stoga sam složio jedan email u kojem sam postavio samo jedno pitanje i poslao ga agencijama koje se već godinama uspješno bave ovim poslom.

Pitanje je glasilo: “kada biste trebali izdvojiti samo jednu stvar koja Vam je bila najveći problem koji ste morali savladati pri pokretanju i vođenju sada već uspješnog poslovanja, koja bi to bila?”.

Odaziv je bio čudesan. Stvarno se nisam nadao da će mi bilo tko išta napisati. Dobro, potajice sam se nadao jednom, max dva odgovora, ali nikako nisam mislio na njih osamnaest. Bilo je onih skroz duhovitih, ali bilo je i onih brutalnih nakon kojih se zapitaš “da li ja stvarno želim ući u ovo, koji je meni vrag?” 🙂

Odgovore sam grupirao u pet kategorija koje sam poredao po broju odgovora (od više prema manje). Dakle, kategorije su sljedeće:

O pronalaženju klijenata, stjecanju iskustva, prihodima, poslovnom rastu i važnosti vjere u sebe

Marino iz agencije Web360:

Web360

Ukoliko bi izdvojio jednu stvar koja je, po meni temelj cijele priče, to su stalni fiksni prihodi. U počecima poslovanja dobivaš projekte koji nose trenutno zaradu, ali da bi stvorio fiksne mjesečne prihode, moraš stvoriti određeni broj klijenata koji nose iz mjeseca u mjesec stalne prihode kroz održavanja. U počecima je to dosta teško i moraš biti spreman na minimalnu zaradu, ali kasnije kako rastu tvoje reference dobivaš sve ozbiljnije poslove i sve ozbiljnije klijente koji se vraćaju iz dana u dan sa novim zahtjevima i poslovima.

Kada ostvaris taj financijski temelj, onda možeš bezbrižno kombinirati, ulagati u marketing ili čak zaposliti jednu osobu koja će ti pomoći u slučaju povećanja obujma posla.

Što se tiče svega ostalog, ništa nije strašno kao što mediji prikazuju 🙂 samo treba raditi i vjerovati u sebe, svoje znanje i biti strpljiv. Ovo strpljiv je možda i krucijalno jer ponekad znaš da možeš puno više od projekata na kojima radiš, ali trebaš čekati priliku da ti se otvori takav posao kako bi se mogao dokazati i napredovati.

P.S. Sa smješkom ćeš se prisjećati dana kada si isčekivao pozitivan odgovor svog “malog” klijenta kako bi zaradio da pokriješ troškove obrta ili firme i pritom staviš sa strane određeni iznos koji znaš da si zaradio svojim znanjem i sposobnošću.

Predrag iz agencije Vega Intro:

Vega Intro

Osnovni problem u Hrvatskoj što se tiče web industrije je već godinama isti: sve više ljudi koji se bave ovim poslom su priučeni “dizajneri” i “developeri” s malo ili nimalo znanja skupljenog surfajući po YouTube-u i Google-u. Svatko danas može skinuti gotovi web template za par dolara, prilagoditi ga i prodati klijentu za sitne novce. Takvi su upropastili tržište pa su novi poduzetnici poput tebe prisiljeni raditi za sitniš kako bi se uopće probili. Klijenti su s druge strane itekako svjesni situacije i to koriste da bi još više rušili ionako smiješno niske cijene naših usluga.

Ukoliko si jedan od onih koji će se zadovoljiti sa nekoliko malih projekata mjesečno za lokalne poduzetnike od kojih može preživljavati, onda ti to možda neće predstavljati velik problem. No ukoliko imaš ambicije postati ozbiljna tvrtka koja može raditi web projekte po specifičnim zahtjevima klijenata, rješenje je samo jedno: ulaži sve što imaš u sebe, usavršavaj konstantno svoje znanje i usmjeri se na vanjsko tržište. Pravi znalci su svugdje cijenjeni i dobro plaćeni, i za njih uvijek ima posla.

Daniel iz agencije Nymph Byte:

Nymph Byte

Glavni problem prilikom pokretanja posla bilo je – neiskustvo, te povezano s tim i manjak referenci. Naravno, ovisno o početnoj startnoj poziciji sve je to dio razvoja, tako da nas je neizvjestan početak koji se gotovo isključivo temeljio na izradi web-a, odveo u smjer razvijanja web aplikacija za veće sustave i općenito custom rješenja koja nisu prisutna na tržištu kao gotov proizvod, što radimo danas.

Nikola iz agencije Neomedia:

Neomedia

Ovako na prvu – teško da bih izdvojio samo jednu stvar. Smatram da se skoro svakodnevno moram suočiti sa nekim problemom, i tokom godina broj riješenih problema samo raste. Lagano je pokrenuti posao, ali održati ga i održati rast poslovanja s vremenom to je popriličan izazov. Treba puno vremena da bi se naučilo puno toga: od samih tehnologija sa kojima se radi do kako to biti uspješan poduzentik. Jer svaki freelancer htio to ili ne, i treba biti poduzetnik u nekom obliku. Inače radiš samo za druge.

Neimenovani izvor:

Ako Vam fali posla budite spremni raditi po nižoj cijeni sve dok nećete imati dovoljno posla. Ako imate premalo posla da bi podigli cijene po kojima trenutno radite, onda radite po nižoj cijeni ali sa trudom i voljom kao da je projekt ugovoren za višu cijenu. Ovakav pristup osigurati će Vam (može potrajati i godinu, dvije, tri, ovisi o angažmanu) neusporedivo više klijenata nego što ih možete prihvatiti, tada ćete birati one s kojima želite raditi i koji su spremni dovoljno platiti.

Hrvoje iz agencije Your Salesmaster:

Your Salesmaster

Dva najveća problema bit će vam pronaći klijente – budući da nemate iskustva niti referenci iza sebe možda ćete morati napraviti nekoliko webova pro-bono, izgraditi bazu kontakata i sl.
I drugo: naplata vaših usluga. Izazov je postaviti cijenu svojih usluga – ne želite biti previše skupi, pogotovo zato što vjerojatno ne možete kvalitetom parirati nekim agencijama, no opet ne možete prodavati svoje usluge niti u bescjenje.

Važnost utvrđivanja procesa, međusobne komunikacije i uzajamnog poštovanja

Rahela iz agencije Rahela’s Reflection:

Rahela’s Reflection

Najviše glavobolje zadaje mi adekvatno naplatiti uslugu u skladu s vrijednošću uloženog vremena i znanja te krajnjeg rezultata.
Također postavljanje jasnih granica prilikom finiširanja projekta – kada podvući crtu po pitanju korekcija i dorada.

Petra iz agencije Navis Digital:

Navis Digital

U biti, najveći izazovi su uvijek usuglasiti očekivanje i obaveze… Sve ono što se ne definira i od čega se ne ogradite, dolazi na naplatu. Evo čisto mali primjer- na svaku ponudu pišemo da ponuda uključuje jedan sastanak, a da se ostali dodatno naplaćuju. Ima klijenata koji bi svaki dan sastanak pa se treba odmaknuti i od takvih pokušaja.

Mario iz agencije Ideal Media:

Ideal Media

Jedina stvar koju treba istaknuti je da svaki projekt treba poštivati od prvog razgovora s klijentom do same realizacije.
Držite se zadanih rokova, poštujte klijenta I projekt u svim aspektima I eventualnim neznanjima.
Budite slobodni klijentu predložiti neku kreativniju ideaju, ali ne budite nametljivi. Klijenti vole točnost I poštivanje ugovorenih stavki, dogovora I rokova jer na taj način iskazujete poštovanje I prema čovjeku I projektu.

Imajte na umu da će biti situacija gdje će se stavovi razilaziti, ideje sukobljavati I osporavati vrijeme  I cijena projekta.
Na Vama je da u startu procjenite klijenta I pokušate predvidjete eventualne problem I zapreke. Ponekad je bolje od projekta odsutati umjesto potrošenog vremena, truda I znanja, a koje neće biti plaćeno.

I na kraju svakako predlažemo ugovor za svaki projekt. Ugovorom definirate svoje obveze I klijentova prava, ali I obrnuto.
Ugovorom definirajte sve stavke, rokove I cijene I na taj način uvelike smanjujete eventualne problem kod određenih klijenata.

Simeon iz agencije Aspekt:

Aspekt

Detaljno dogovorite što i kako će se raditi, nemojte dozvoliti da se išta podrazumijeva, idealno bi bilo sve definirati ugovorom i tehničkom specifikacijom. Klijenti će Vas često tražiti da radite stvari koje nisu prethodno dogovorene i njima se to uvijek čini kao 5 minuta posla.
Klijenti ne odrađuju obaveze koje su dužni, tj. ne dostavljaju materijale za web stranicu (slike i tekstove), ili dostave neupotrebljive materijale, ili dostave materijale koje je potrebno dodatno obrađivati što oduzima dodatno vrijeme koje nije predviđeno niti uračunato. Također ne dostavljaju materijale na vrijeme, što produžuje vrijeme razvoja.
Često kasne sa plaćanjem, treba ih stalno i više puta podsjećati na to.

Nemojte dozvoliti da Vam se klijenti previše miješaju u posao, znaju tražiti da budu žuta slova na bijeloj pozadini itd.. trebate im objasniti da ste Vi stručnjak za web dizajn, a ne oni.
Nemojte dogovarati prekratke i nerealne rokove, to će Vam stvoriti samo stres.

Inzistirajte na komunikaciji preko službenog emaila tvrtke i to isključivo u radno vrijeme, inače će Vam se dogoditi da vas zovu preko WhatsApp-a ili Facebook-a u nedjelju popodne.

Edukacija klijenata o važnosti i potencijalu weba, naplata usluga i zakonske obveze

Edin iz agencije Auto Inovacije:

Auto inovacije

Ukratko, ništa nije problem ako imate klijente koji vam dobro plaćaju.
Najveći problem će vam biti održavanje tzv. hladnog pogona, troškovi obrta i računovodstva, uplate državi i isplata plaća.
Stranice možete izrađivati kao fizička osoba preko autorskog ugovora što je i preporučeni način rada ako nemate pravni subjekt kao obrt ili firmu.
U početku ako imate klijente koji traže R1 onda se  možete spojiti s nekom firmom ili obrtom koji će s vama sklopiti autorski ugovor a trećoj strani izdati račun na firmu (r1).
Mislim da čak imate i web kompanije koje upravo samo to rade, izdaju račun u ime vas.

Dejan iz agencije DevaDesign:

DevaDesign

Radi se o educiranosti klijenata, zapravo čak ne o educiranosti već o manjku bazičnog razumijevanja kompleksnosti izrade stabilne i funkcionalne web stranice.

Bitno je napomenuti da ne koristim gotove predloške (template) skinute s neta. Izrađujem web stranice i WordPress teme ‘iz nule’ točno po potrebama klijenata i ručno tipkam kod.
E sad, tu je potrebno osmisliti dizajn, prilagoditi sadržaj, isprogramirati funkcije u frontendu i beckendu, odraditi on-page SEO.., iza čega stoji popriličan broj radnih sati koje prosječnom klijentu ne možete dokazati.

Većina misli da se izrada web stranice bazira na ubacivanju teksta i slika u neki program koji sve to sam složi, nakon čega stranicu pošaljemo na server i to je to – čas posla, a trošak nekoliko (i više) tisuća kuna.
Najčešća rečenica koju čujem na prvome sastanku: ‘Treba mi nešto osnovno, baš jednostavna stranica. Ma… ti ćeš to odraditi u 2-3 dana’ – a na kraju ispadne webshop s booking formama, s 50-ak podstranica, na 4 jezika, sve mora biti u css animacijama…

Naravno, ovo se ne odnosi na sve klijente (ima ih predivnih), ali mnogi nisu ni najmanje upoznati kako stvari zapravo stoje, a najveći problem je što misle da znaju.
Eto, to me ponekad frustrira, ali ne uspjeva umanjiti moju ljubav prema ovome poslu.

Neimenovani izvor:

Mogu izdvojiti jedan problem koji je prisutan u web developmentu, a to je preniska svijest o važnosti i potencijalu webova.

Specijalizacija za jednu stvar i biti drugačiji od drugih

Davor iz agencije Exdizajn:

Exdizajn

Ako se želite baviti poslom web dizajna i internet marketinga morate po nečemu biti drugačiji od drugih, morate stvorit brend od sebe odnosno vaše tvrtke.
Nije važna kvaliteta, znanje, trud, iskustvo itd…. ako ste tek jedan obrtnik koji se bavi ovim poslom između tisuću drugih.
Morate biti jako teško ili najbolje nikako zamjenjivi i uspjet ćete u bilo kojem poslu.

Simeon iz agencije Aspekt:

Ne razbacujte se na puno strana, već se specijalizirajte za jednu stvar (npr. web dizajn) pa kasnije proširite paletu usluga, teško je biti stručnjak u više područja, nije nemoguće ali zahtjeva jako puno vremena da se postigne određena razina znanja i iskustva.
Treba biti stalno up to date sa tehnologijom i pratiti najnovije trendove.

Hrvoje iz agencije Your Salesmaster:

Kojim se core biznisom planirate baviti – webovima ili marketingom? Kao jedna osoba teško ćete stići oboje.
Savjet – pronađite nišu, a začudit ćete se koliko ih ima. Počnite od one koje je i vama poznata te gradite bazu kontakata. Idealan slučaj je ako pronađete klijente u SAD-u ili UK-u te radite od doma no za to se treba probiti vlastitom kvalitetom. Američka plaća na hrvatski standard je dobitna kombinacija. Ja sam recimo pisao blog postove za WPMU DEV i to je bilo jedno vrlo dobro (i profitabilno) iskustvo.

Istrajati ili odustati – ako nema ljubavi prema ovom poslu lako možeš izgorjeti

Neimenovani izvor:

Ovo je težak put i nije za svakoga. Najbolje ćete znati dali za Vas je ili nije kada bude teško i svi Vam budu govorili da nema smisla. Ako će Vas to poljuljati i natjerati da razmišljate o odustajanju onda je vrlo vjerojatno i najbolje da poslušate okolinu. Ali ako ćete već tada (obično nakon godinu dvije je najteže) biti toliko uvjereni da ste u pravu onda najvjerojatnije i jeste.

Stjepan iz agencije Apsy:

Apsy

Nema problema, sve je to ples : )

Neimenovani izvor:

Magične formule nema. Jedino pitanje koje bih vam postavio je želite li to zaista ili ne? Jer rad „za sebe“ nosi veliku odgovornost. I hrabrost.

Filip iz agencije Maoio:

Maoio

U ovom je poslu najvažnije postaviti dugoročne ciljeve, jer rezultati ne dolaze preko noći. Sada već davne 2011. otvorio sam vlastitu tvrtku, a nakon stotina kreiranih web stranica, prirodni je nastavak bio otvaranje digitalne agencije. Svatko tko pomisli da je njegova tvrtka u početku „premala riba u moru“ , rekao bih da „riba“ raste ako je hraniš, i zato – ulažite u sebe i svoj posao, a rezultati jednostavno ne mogu izostati.

Agencijski posao – zbog iznimne dinamike – zahtijeva ne samo kontinuirano usavršavanje, strogo ustoličenu poslovnu politiku i besprijekoran logistički background, već i istinsku strast prema poslu. Svakom klijentu pristupiti profesionalno i odgovorno, a svakom projektu – zaigrano, baš kao da je prvi, jedini je recept za zdrav i uspješan poslovni put.

I još za kraj

Ako si u situaciji kao i ja te želiš pokrenuti svoje online poslovanje, nadam se da ti je ovaj članak bio zanimljiv i da si pronašao nešto korisno za sebe. Ako slučajno znaš nekoga kome bi ovi savjeti dobro došli u odluci za sebe, molim te podijeli ovaj članak s njim.

Smatram da uspjeh ovisi samo o nama samima, i nikako o nekome ili nečemu drugome. Bitno je prihvatiti odgovornost za sve uspone i padove koji će se dogoditi na putu.

Isto tako, edukacija, umrežavanje i propitkivanje. Te tri stvari smatram jako bitnim u cijeloj priči. Na temelju broja odgovora koje sam dobio i odaziva koji je bio iznad svakog očekivanja, zaključio sam da je zajednica koja se bavi izradom web stranica i digitalnim marketingom vrlo otvorena i spremna je pomoći svakome tko pita za pomoć. E da, i voli se umrežavati!

Htio bih podijeliti s tobom Running a Web Development Business: The Complete Guide. To je online tečaj koji sam dobio kao preporuku za proučiti, a radi se o sistematizaciji poslovanja. Još jedan kvalitetan izvor informacija čiji blog rado čitam jest i blog od WP Elevationa. Njihova uža specijalnost je edukacija WordPress konzultanata, a bavi se raznim temama kao što su kako privući bolje klijente, kako postaviti svoje granice u odnosu na klijenta, procese i još puno toga.

Ako si iz Zagreba i odlučio si pokrenuti vlastiti posao a nisi još bio u Plavom Uredu, toplo preporučam da se registriraš na njihov portal i za početak kreneš na njihovu Start-up akademiju kako bi se informirao o mogućim poticajima i pravnim mogućnostima pri otvaranju tvrtke.

Još jednom zahvala svima koji su sudjelovali u kreiranju ovog članka izdvojivši svoje dragocjeno vrijeme te mi sa svojim odgovorima pomogli u donošenju odluke za sebe, a možda i drugima koji su u sličnoj situaciji kao ja.

Sviđa ti se post, podijeli ga s drugima:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Scroll to Top

Imate neko pitanje, trebate mali savjet oko WordPress web stranice ili me želite samo pozdraviti?

TVOJ FEEDBACK

volio bih čuti tvoje mišljenje, ideju ili prijedlog :)

Ova stranica pohranjuje tzv. kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali našu uslugu i omogućili Vam bolje korisničko iskustvo.