Kako otvoriti Google Analytics račun

Google Analytics je besplatna analitička usluga (alat) za vrlo detaljno praćenje aktivnosti na vašoj web stranici ili blogu. Na njemu možete točno odrediti što su korisnici radili na Vašim stranicama, koliko su se dugo zadržali, koje su stranice najviše gledali, što ih je najviše zanimalo, što najmanje, itd. Isto tako, možete vidjeti odakle dolaze korisnici, iz kojih država, gradova, regija, preko kojih uređaja (mobiteli, tableti, laptopi), i sl. Jedan moćan alat koji Vam daje puno korisnih informaciju prilikom izrade strategije poslovanja.

Pa idemo početi graditi svoj Google Analitycs račun.

Otvaranje gmail accounta (računa)

Ako još nemate otvoren Gmail račun, ne brinite, možete se ulogirati i sa drugom email adresom, ali pošto je najjednostavnije sa gmail-om, u ovom tutorialu ću vam pokazati kako da njega otvorite odlaskom na accounts.google.com.

Otvori Gmail

Ispunite pristupnicu i kliknite otvori račun.

Otvaranje Google Analytics računa

Nakon što je gmail račun kreiran otiđite na google.com/analytics i kliknite “Izradite račun”

2-google-analytics-izradi-racun

Tada dobijete ovaj preglednik dolje.

 1. Ispunite prazna polja za Novi račun na Web-lokaciji

3-google-analytics-novi-racun

Za naziv računa i postavljanje naziva web lokacije ja sam odabrao demo kako bi bio prikladan za ovaj tutorial, ali vi si proizvoljno stavite što god vam najviše odgovara. Na URL web-lokacije morate upisati točnu adresu vašeg bloga ili web stranice, dakle sa www ili bez toga ako to vaš URL nema. Isto tako nemojte u polje pisati http:// jer će vam to neće prihvatiti. Iz padajućeg menija pod http:// izaberite da li je vaša stranica http:// ili https://. Moja je u ovom slučaju samo http://.

 2. Ispunite Kategoriju djelatnosti iz padajućeg menija i Vremensku zonu izvješćivanja

Kod mene je to Internet i telekomunikacije jer pišem blog vezan za internet, te Croatia jer se nalazim u Hrvatskoj. Vremenska zona se automatski podešava, ali u ovom slučaju piše Beograd jer vjerojatno nema Zagreb :)..

4-google-analytics-izradi-racun-2

 3. Podesite postavke dijeljenja podataka

Pošto Google Analytics preporučuje da sve bude pokvačeno tako sam i ostavio, ali vi naravno možete to i otkvačiti ako vam tako više paše.

5-google-analytics-izradi-racun-3

 4. Na kraju stisnite Dohvati ID praćenja.

6-google-analytics-izradi-racun-4

 5. Kopirajte ID praćenja kao što je vidljivo na slici ispod

7-ko%cc%82d-za-pracenje

 6. Na svojem WordPress računu instalirajte plugin za Google Analytics

Dakle, na svojoj wordpress nadzornoj ploči (eng. Dashboard) odite na dodaci (plugins) >> dodaj novi (add new) >> utipkajte Google Analytics by MonsterInsights >> Install >> Activate.

8-google-analytics-by-monsterinsights

Inače, ovaj plugin odnedavno ima ovaj naziv jer do sada je to bio Google Analytics by Yoast – inače jedan od najboljih alata za googleovu analitiku ako ne i najbolji po mnogim autorima, i sam ga imam  instaliranog.

 7. Insights >>  Settings

Prijeđite mišem preko Insights, koji se nalazi pri dnu na vašem lijevom sidebar-u u nadzornoj ploči wordpress-a, otvorit će se još jedan meni i tada kliknite na Settings. Dobit ćete nešto slično kao ja na slici ispod. Vidite, pojavio se demo :), tako će se i vama pojaviti ime koje ste već u ranijim koracima podesili.

Nemojte da vas zbuni ovo moj blog, to je moj već postojeći Analytics profil, a demo je kreiran za potrebe ovog tutoriala.

9-monsterinsights-settings

 8. Re-authenticate with your Google account

Tu možete ručno unijeti kôd koji smo dobili u točci 5. pod manually enter your UA code, ili kako većina ljudi radi pa tako i ja, kliknete na Re-authenticate with your Google account.

10-re-authenticate-with-google

 9. Kliknite Dopusti (Allow)

11-dopusti

 10. Kliknite kopiraj kôd

12-kopiraj

 11. Zalijepite (Paste) kôd u kućicu

13-save-authentication-code

 12. Provjerite General settings

Provjerite da li su vam kućice u General settings-u isto ovako otkvačene te pod Ignore users imate Administratora i Urednika. To je bitno da je tu uneseno kako vaš Google Analytics ne bi brojao vas kao posjetioca stranice, jer šta vam vrijedi da tamo piše da je na vašoj stranici bilo recimo 100 posjetitelja, a vaših je 99 posjeta.

14-save-changes

 13. Sada ste spremni za koristiti Google Analytics 🙂

Otiđite ponovno na analytics.google.com i počnite koristiti ovaj fenomenalan alat. Pod Real-Time vam pokazuje tko je trenutno na vašoj stranici do u posljednjih pola sata, a za detaljniju analizu morate pričekati do sljedećeg dana.

Ako vam nije bilo sasvim jasno kako se točno postavlja MonsterInsights, možete to detaljnije proučiti u videu ispod.

Hvala vam na čitanju 🙂

Podijeli dalje