SEO Optimizacija web stranica i za što nam koristi

Što je SEO optimizacija?

SEO optimizacija (Search Engine Optimization) je proces optimizacije internetskih stranica za tražilice, odnosno skup tehnika čiji je cilj organsko povećanje prometa na određenoj web stranici, kao i povećanje kvalitete same web stranice. Primjenjujući ove tehnike, koje ću pokušati čim detaljnije opisati u ovom blogu, može se dovesti svoju web stranicu do visoke pozicije na tražilicama (SERP – Search Engine Results Page) kao što su Google, Bing, Yahoo i ostale…

Search-engines

SEO optimizacija u svakodnevnom životu

seo-process-tree

Koliko puta ste se našli u situaciji da tražite informaciju o nečemu preko interneta i da vam je pronalazak te informacije jako bitan u tome trenutku, da ne kažem “life saver”? Mnogo zar ne, ja prosječno guglam oko 20+ različitih pojmova svaki dan. S druge strane, svatko tko ima internetsku stranicu želi da ona bude posjećena. SEO spaja to dvoje, i ono što je još više bitno je da primjenjujući SEO taktike dobivate web stranicu koja je pri vrhu tražilica jer

“The best place to hide a dead body is Page 2 of Google search results”

– istraživanje ogašivačke tvrtke Chitika je pokazalo da 95% prometa prema web stranicama koje se pretražuju dolaze sa prve stranice na Google-u, dok samo njih 5% s druge i ostalih.

Važno je da vaš web ima relevantan, detaljan i koristan sadržaj za ključne riječi koje želite da vaš web prikazuje u tražilici, što će povećati posjećenost stranice, a onda i popularnost, odnosno relevantnost na tražilicama.

Primjer jednog klijenta

success-story

Tvrtka seosem.hr, objavila je na svojim stranicama jednu priču koja mi se učinila zanimljivom pa sam bih ju želio podijeliti s vama:

“Klijent bazira poslovanje na području Hrvatske, na prodaju njegove usluge ne utječe sezonalnost, klimatske promjene ili neki drugi aspekti. Potražnja za uslugom je stabilna tokom cijele godine, no problem mu je stvarala velika konkurencija i nedovoljna organska posjećenost stranice (naime klijent koristi i plaćene AdWords oglase kako bi pojačao prisutnost na google-u). Javio nam se s ciljem da povećamo broj posjetitelja organskim putem. Krajem 10. mj. krenuli smo sa radom i rezultati su sljedeći: Sa 274 posjeta na brutalnih 4700 posjeta!

SEO optimizacija se dijeli na dvije kategorije

on-and-off-page-seo

– Unutarnja optimizacija (On page optimization)

On page optimizacija uključuje sve radnje koje obavljamo na vlastitoj web stranici da bi se bolje rangirala kod pretraživača. Kod unutarnje optimizacije važne stvari na koje treba pripaziti uključuju slijedeće:

Koristite jedinstvene, točne nazive stranica – naslov govori i tražilici i korisniku o čemu se radi na poveznici.

Poboljšajte strukturu URL-ova – koristite riječi u URL-ovima.

Nemojte koristiti generičke nazive (stranica1 i slično), ali nemojte ni pretjerivati s ključnim riječima u nazivu npr. www.webstranica.hr/sto-je-seo-uvod-u-seo-kako-koristiti-seo

– Vanjska optimizacija (Off page optimization)

Vanjska optimizacija podrazumijava sve radnje koje obavljamo izvan same domene koju optimiziramo, s ciljem web da bi se ista bolje pozicionirala u rezultatim pretraživanja za ciljane ključne riječi. Neke od bitnih stavki kod Off page optimizacije jesu:

Ako vas zanima još pojmova vezanih za SEO može se naći i zanimljivi SEO rječnik optimizacija.

Za kraj…

…željeo bih vam prenijeti još 5 najpretraživanijih pitanja vezanih za optimizaciju web-a, prema Webopediji:

  1. Što je to Organska SEO optimizacija?
  2. Što znači White Hat SEO optimizacija? Više o White Hat SEO taktikama možete pročitati u mom blogu pod nazivom “19 uspješnih White Hat SEO taktika za vaš blog“.
  3. Što znači Black Hat SEO optimizacija?
  4. Što su SEO servisi optimizacije?
  5. Što znači SERP (Search Engine Results Page)?

Dakle, ima mnogo pojmova i ako biste kvalitetno željeli upravljat svojom web stranicom, blogom, online trgovinom i dr., ili biste možda jednog dana željeli osnovat svoju firmu, dobro je usvojit ova znanja koja vas mogu katapultirat na vrhove tražilica i povećati vam posjećenost na vašoj stranici.

Podijeli dalje