Što je digitalni marketing i koja je njegova strategija

Nedavno sam upisao Digitalni Marketing tečaj i totalno me zaokupio. Došla mi je želja da s vama obradim ovu temu u kojoj ću probati pobliže objasniti što je Digitalni Marketing, koji su njegovi dijelovi i što se sve s njime može. Pa krenimo…

Što je Digitalni Marketing?

digitalni marketing dijelovi

Prema definiciji, digitalni marketing ili internet oglašavanje je skupni naziv za oglašavanje proizvoda i usluga putem Interneta. Još se i naziva i-marketing, web marketing, online marketing, internet marketing ili eMarketing.

Informatička era najbrže je rastući fenomen kojeg društvo poznaje. Na Googleu se danas mjesečno obavlja više od 30 milijardi pretraživanja. Za doseg od 50 milijuna korisnika, radiju je trebalo 38, televiziji 13, Internetu 4, iPodu 3, a Facebooku samo 2 godine.

Munjevitim rastom digitalnog svijeta, ovaj oblik oglašavanja postao je ne samo opcija, već i temelj uspješne, globalne, marketinške kampanje. Digitalni marketing lagano preuzima vodstvo u promociji proizvoda i usluga nad konvencionalnim oglašavanjem kao što su TV, radio, novine…

Strategija digitalnog marketinga je privući što više posjetitelja na vašu web stranicu koji bi na njoj napravili određenu konverziju (kupnja, članstvo, newsletteri, itd.). Kako bi to ostvario, digitalni marketing ima različite sadržajne alate i taktike, a mi ćemo se u ovom blogu dotaknuti najvažnijih.

Sadržajni alati

 • Web stranice
 • Blog postovi
 • e-knjige (eBooks)
 • Infografike
 • Interaktivni alati
 • Kanali društvenih mreža (Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, itd.)
 • Postignuta online pokrivenost (PR, društvene mreže, recenzije)
 • Online brošure
 • Sadržaji za brandiranje (logo, fontovi, itd.)

Taktike digitalnog marketinga

 • Search Engine Marketing SEM

– oblik Digitalnog Marketinga koji nastoji promicati web stranice povećanjem njihove vidljivosti na tražilicama, odnosno u rezultatima pretrage na tražilicama tzv. SERP search engine result pages, kroz usluge plaćenih oglasa, kontekstualno oglašavanje s banner oglasima na određenim web stranicama, e-mail marketingom, mobilnim oglašavanjem i drugim vrstama oglašavanja koje značajno povećavaju posjećenost prema Vašoj web stranici, a samim time i uvid u Vaše proizvode i usluge. Izvor: seo-webdesign.com.hr

 • SEO optimizacija za tražilice

– Optimizacija web stranice obuhvaća istraživanje ključnih riječi, analizu konkurencije, definiranje ciljanih korisnika, optimizaciju internih linkova te odredišnih stranica, lokalni SEO i ostalo, uz korištenje isključivo  tzv. white hat tehnika, tj. uz praćenje Google-ovih smjernica za kreiranje linkova.

– O ovome možete više pročitati u mom blogu SEO optimizacija web stranica i za što nam koristi

 • Content Marketing (sadržajni marketing)

podrazumijeva kreiranje originalnog, relevantnog i korisnog sadržaja, koji će lako privući pozornost kupaca te im na nenametljivi način predstaviti određene proizvode ili usluge. Ovaj oblik marketinga uključe izradu pisanog sadržaja, vođenje bloga, kreiranje elektronskih knjiga (e-books), infografika, online i offline časopisa, te drugih sadržaja kojima je cilj ojačati odnos s čitateljima i promovirati biznis/brand.

 • Inbound Marketing

  inbound marketing lijevak

odnosi se na prodajni pristup “punog lijevka” koji se sastoji od 4 koraka: 1. Privlačenje posjetitelja, 2. Pretvaranje posjetitelja u potencijalne kupce, 3. Njegovanje potencijalnih kupaca za donošenje odluke o kupnji, 4. Održavanje odnosa s kupcima (eng. attracting, converting, closing, and delighting customers). Jednom kad postoji kvalitetan sadržaj na vašoj web stranici tada je vrlo vjerojatno da će svježe prilike koje dolaze na vrh lijevka, pri dnu izaći kao zadovoljni kupci. Cilj mu je dakle koristiti marketinške alate kako bi privukao potencijalne kupce vama, a ne da ulažete puno truda i ulaganja kako bi zadobili njihovu pozornost. Sve o Inbound Marketingu i njegova 4 sastavna dijela možete pročitati ovdje.

 • Social Media Marketing (Marketing društvenih mreža)

– kreiranje profila na brojnim i raznolikim društvenim mrežama, poput Facebooka, Twittera, LinkedIn-a G+ mreže, i ostalih, upravljanje istima (community management), te kreiranje pisanog i vizualnog sadržaja za objavu, sve u svrhu branding-a, promocije proizvoda i usluga ili pak poboljšavanja pozicije same web stranice, nalazi se u srži ovog oblika marketinga. Više o marketingu na društvenim mrežama možete pročitati na jednoj od najjačih svjetskih stranica o internet marketingu HubSpot ili na nekim našim stranicama poput Virtualne Tvornice i Webdizajn-ili.

 • Pay-per-Click (PPC) – oglašavanje na tražilicama

  google adwords logo

– kampanja je oblik oglašavanja koji uključuje prezentaciju oglasa na prvim stranicama tražilica potencijalnim kupcima koji su zainteresirani za određeni proizvod ili uslugu. A kao što i samo ime kampanje sugerira, oglasi se naplaćuju isključivo po učinku, tj. po ostvarenom kliku. Najčešći oblik PPC-a koji se koristi jest platforma poznata kao Google AdwordsOmiljena je među lokalnim poduzetnicima koji pokrivaju područje grada ili županije, ali i među poslovnim subjektima koji posluju na nacionalnoj razini.  Ovaj oblik oglašavanja možemo naći na tražilicama, portalima te raznim društvenim mrežama, a omogućuje precizno ciljanje publike, selektivno oglašavanje ovisno o lokaciji, praćenje učinka kampanje te broje druge pogodnosti. Više o PPC-u možete pročitati, ali i skinuti besplatni vodič za početnike na HubSpot-u, a na našem jeziku pročitajte na D4Web-u, a zanimljivu statistiku su dali na SEO-webdesignu u kojoj uspoređuju efikasnost SEO-a i PPC-a.

 • Affiliate Marketing (partnerski marketing)

– to je tip oglašavanja koji se bazira na učinkovitosti i ti dobijaš proviziju (zaradu) promovirajući proizvod, uslugu, itd. od nekog drugog. Više o Affiliate Marketingu su odlično napisali Igor Tomić i Online Tržište.

 • Native Advertising

 – je način oglašavanja koji nastoji osigurati sadržaj na osnovu iskustva korisnika. Native advertising je vrsta oglasa koji su na cool način integrirani u sadržaj, ne smetaju i ne prekidaju korisnike i nisu zamorni. Radi se o zanimljivim i korisnim sponzoriranim tekstovima. Također, neki bi rekli da je native advertising oglašavanje koje koristi prednosti platforme na način na koji korisnici zapravo i koriste platformu. Kao na primjer: promovirani tweetovi (Promoted Tweets) na Twitter-u i sponzorirane priče (Sponsored Stories) na Facebooku. Više o native advertisingu te nekim primjerima u praksi možete pročitati na CoolKlub-u, zatim dobra objašnjenja na Online Tržištu i Media Marketing-u. Također, HubSpot je to lijepo i slikovito opisao u svojem blogu.

 • Email Marketing

– je dinamična marketinška platforma koja uključuje slanje poruka na e-mail adresu korisnika koji su se unaprijed predbilježili na listu primatelja. Radi se o jednom od najjednostavnijih oblika promocije, koji se sastoji od izgradnje liste pretplatnika i kreiranja tzv. newslettera sa sadržajem koji bi ih mogao zainteresirati te slanjem istog u njihove elektronske sandučiće. E-mail marketing koristan je kanal za promociju proizvoda i usluga te povećavanje svijesti korisnika o određenom brandu. Više o email marketingu možete pročitati na D4Web-u, a ako želite detaljni tutorial sa savjetima i primjerima kako napraviti uspješan newsletter, tada kliknite na HubSpot.

 • Online PR (digitalni odnosi s javnošću)

– prema poslovnaznanja.com, online PR predstavlja skup akcija koje biste poduzeli online sa ciljem da se vaša poruka prenese ljudima koji bi za nju bili zainteresirani. Možda je bolje reći da je online PR skup akcija koje biste poduzeli koristeći Internet da biste privukli pažnju medija (TV, radio, novine, ostale web stranice, online forumi). To jest, svugdje gdje bi netko tko je zainteresiran za vašu poruku mogao da je vidi i čuje, a onda prenese i drugima. Ukratko, online PR nije o tome kako dovesti posjetioce da vide vašu stranicu, već kako da se pomoću nje o vama priča na primjer na TV. Također, više o online PR-u možete pročitati na inpublic.hr.

I za kraj da spomenem koje su prednosti internet marketinga nad konvencionalnim.

Prednosti internet marketinga:

– sve popularniji oblik marketinga danas

– niži troškovi oglašavanja i promocije u odnosu na tradicionalne medije

– mogućnost preciznog ciljanja željenih skupina

– globalni doseg marketinške kampanje

– stalno oglašavanje (24 sata na dan, 7 dana u tjednu)

– široki spektar korisnika koji su izloženi kampanji

– praćenje učinka i rezultata kampanje u stvarnom vremenu

– mogućnost promjene ili prekida kampanje u bilo kojem trenutku

– brza vidljivost rezultata

– lako mjerljiv povrat investicije (ROI – Return of Investment)

Podijeli dalje