Korak po korak vodič za postavku svog prvog bloga

Ovo je blog u kojem ću vam pokušati približiti proces kako da samostalno konfigurirate svoj prvi blog i da započnete s pisanjem.

1. Kreirajte svoj BlueHost račun

Da biste postavili vaš blog na preporučeni bluehost kliknite na “get started now”:

bluehost.com web page

Zatim trebate odabrati plan. Stranice TheBlogStarter.com i theminimalists.com preporučuju Basic plan za blogere početnike.

bluehost plans

Cijene se razlikuju ovisno o tome da li želite odabrati plan na 1 ili 3 godine. Ako odaberete plan na 3 godine, tada je ujedno i mjesečna cijena od $2.95 najpovoljnija za razliku od najkraćeg u trajanju od 1 godine koji košta $6.95 mjesečno. Stvar je odabira da li vam više odgovara dulji ili kraći plan.

Kada kliknete na “select” ispod opcije koja vas najviše interesira, tada vas stranica vodi na odabir imena domene:

choose domain name for blog

Utipkajte npr. vašeime.com i provjerite da li je to ime domene slobodno na način da kliknete next. Za ovaj primjer ja sam se poslužio svojim imenom i prezimenom, tj. krisbasic.com, kliknuo sam next nakon čega mi je javljeno da je to ime slobodno.

Ako već imate registriranu domenu negdje drugdje, tada ju takodjer možete hostati preko BlueHost-a. A ako imate registriranu domenu negdje drugdje i ne svidja vam se njeno ime, tada postoji opcija da napravite novu domenu sa željenim imenom uz migraciju svih dokumenata na nju, naravno uz nadoplatu:

migracija za blog s druge domene

Kada završite sa registracijom domene, dobit ćete email za potvrdu vašeg računa u kojem će pisati daljnje instrukcije.

2. Instalacija WordPress platforme

Ovo nije težak korak jer vas BlueHost navigira kroz cijeli proces. Ja sam također instalirao WordPress na svoj račun, međutim nisam bio dovoljno pametan da sačuvam “screen shot-ove”. Pa ću se opet referirati na TheBlogStarter.com i na theminimalists.com koji su odlično opisali cijeli proces. Na kraju nemojte zaboraviti spremiti vaše podatke za ulogiravanje u WordPress račun – Username i Password.

3. Konfiguracija i odabir izgleda Teme za vaš blog (eng. Theme)

Da bi se blog svidio vama i posjetiocima na vašu stranicu, potrebno ga je prilagoditi da bude vizualno privlačan.Također, treba ga opskrbiti i korisnim dodatcima, tzv. plugin-ovima, da bude funkcionalan. Ovaj korak ovisi o tome kakav je vaš ukus 🙂 jer je više vizualan. Dakle, u ovom koraku ću vam pomoći kako odabrati izgled teme (Theme) za vaš blog. Najprije se morate ulogirati u WordPress na adresi koju ste prethodno odabrali kao ime vaše domene. Npr. http://www.vašeime.com/wp-admin:

WP platforma za blog

Nakon toga dobit ćete nešto ovako:

glavna stranica wp za blog

Ako želite, možete promijeniti jezik na Hrvatski ako vam više odgovara. Ja sam to napravio klikom na Settings >> General >> Site Language (na dnu stranice) – u padajućem izborniku odaberite Hrvatski i kliknite na “Save Changes”:

settings za blog

Kako bi promijenili naziv blogu i/ ili sloganu bloga, tada kliknite na Postavke >> Općenito, tj. ostanite na istoj stranici kao gdje odabirete jezik, i u prva dva reda imate mogućnost to promijeniti. Također provjerite da li su svi upisani podaci točni, te ako nisu promijenite ih.

opće postavke za blog

Izgled teme je jedno od najbitnih stvari koje trebate izabrati pri postavljanju bloga, a to možete učiniti klikom na Izgled >> Teme:

theme za blog

Izaberite temu koja vam se sviđa, a ako je ne možete pronaći među temama koje su ponuđene na početnoj stranici, kliknite na “Dodaj novu” i izaberite između 2200 različitih tema koje su tamo dostupne. Kada pronađete odgovarajuću temu, pozicionitajte se mišem na nju i kliknite na “Instaliraj”. Kada je instalacija gotova, kliknite na “Aktiviraj” i to je to. 🙂

Ove teme su sve besplatne, međutim ako želite “premium” teme za vašu stranicu tada theminimalists.com preporučuje da si skinete the Genesis Framework koji košta $59.95.

Blog postove upload-ate na sljedeći način Objave >> Dodaj novu. Tu radite copy – paste teksta koji želite da se objavi. Uredite tekst, dodajte linkove, poboldajte itd… U gornjoj kućici postavite naslov. Kada ste gotovi s obradom teksta i postavljanjem naslova nemojte zaboraviti stisnuti plavi gumb na desnoj strani “Objavi”. Ako nakon toga mijenjate tekst, ubacujete sliku ili slično, tada će taj plavi gumb promijeniti naziv u “Ažuriraj”. Nikako ne zaboravite stisnuti ove gumbe nakon promjena jer ako otiđete sa te stranice a niste ju prije toga ažurirali, mogli bi izgubiti bitne promjene.

Plug-inovi (dodaci) se koriste kako bi WordPress stranica imala bolju funkcionalnost. Međutim, nemojte natrpavat svoju stranicu sa previše dodataka jer će ju oni samo usporiti. Isto tako, postoji brdo dodataka koji uopće nemaju nikakvu svrhu zato pri instalaciji trebate biti oprezni i instalirati samo provjerene dodatke. Na stranici The Minimalists preporučuju sljedeće dodatke za instalaciju:

– WordPress SEO by Yoast

– Google Analytics by Yoast

– Jetpack by WordPress.com

Značajke svakog dodatka možete provjeriti na spomenutoj stranici.

Ako želite slati svoje postove svojim pratiteljima na email, oni preporučuju da to učinite putem  servisa pod imenom Feedburner koji je besplatan, ili MailChimp koji je odličan servis i koji je besplatan svima koji imaju do 2000 pretplatnika na svojoj stranici.

Više o konfiguraciji bloga, dodacima i ostalom, izvrsno je i detaljno napisao Scott Chow.

Uploadati slike, videe ili audio zapise možete ostvariti na način da kliknete na Medijski zapisi >> Dodaj novi.

4. Započnite pisati

Prije samog pisanja, budite sigurni da vaš blog izgleda onako kako vi to želite. Dakle da je naslovna slika lijepa i da privlači. Igrajte se bojama. Odredite da li želite postaviti komentare na svoj blog. Dodajte svoju fotografiju. Ako znate raditi u Photoshopu ili InDesignu napravite si lijepi logo, a ako ne znate kako to napraviti, možete nekoga angažirati. Ako za to nemate nikog poznatog, angažirajte nekoga online na 99designs. Nemojte zaboraviti postaviti widgete za socijalne mreže kao što su Facebook, Twitter i/ili Google+. Još jednom provjerite izgled vašeg bloga :).

I to je to! Krenite pisati 🙂

Začinite svoj blog sa lijepim slikama koje se mogu skinuti s web stranica kao što su Google Images (a slike koje se smiju koristiti se traže na način da se klikne na Search tools >> Usage rights >> labeled for noncommercial reuse), Unsplash (besplatno), Getty Images (komercijalno), iStock (komercijalno), shutterstock (komercijalno).

Svoj blog možete spojiti sa Google Analytics računom kako biste vidjeli tko je sve bio na vašoj stranici, iz koje zemlje (grada, regije), koje su objave najviše čitali i još puno toga. Više o tome možete naći u mom blogu “Kako otvoriti Google Analytics račun”.

Nadam se da vam je ovaj blog pomogao u kreiranju vlastitog, da ćete uživati u pisanju i djeljenju svog sadržaja sa “svijetom”…

Podijeli dalje