Razotkrivanje WordPressa – slikovito pojašnjenje ključnih pojmova

U ovom blogu bih se fokusirao na sastavne dijelove WordPressa i kako oni međusobno funkcioniraju.

WordPress problemi

Svi smo se osjećali kao ovaj tip kada je u pitanju nešto novo, zar ne?

Kako god bilo, frustracije, zbunjenost i glavobolje su normalna pojava kada čovjek želi napraviti nešto novo, a uzrokovana je velikim prazninama u našem razumijevanju kako to nešto funkcionira, a to nešto je u našem slučaju WordPress.

Zato ću upotrijebiti analogiju kroz prikaz stvarne tvornice koja će nam pomoći da jasno razumijemo kako se svi dijelovi WordPress-a uklapaju u punu cjelinu.

Ovaj blog je napisan na konceptualnoj razini pregleda, a ne praktičnoj, međutim dobro će nam doći kada budemo prolazili WordPress više u dubinu.

Do kraja ovog kratkog pregleda, nadam se da ćete imati jasnije razumijevanje programa WordPress, te će vam biti puno jednostavnije za shvatiti sastavne dijelove jedne web stranice, naročito ako se radi o jednostavnijoj blog stranici.

Analogija tvornice

WordPress = Tvornica

Dakle, pomislite na WordPress kao tvornicu. To je velika zgrada sa svim vrstama strojeva, radnicima i procesima koji čine gotov proizvod.

Web stranica = Proizvod

Gotov proizvod koji tvornica proizvede zove se web stranica.

Web preglednik (browser) = narudžba kupca

Posjetitelji neke web stranice su kupci koji naručuju proizvode iz tvornice. Koriste web preglednik, kao što je Google Chrome ili Firefox, kako bi se izvršila narudžba. To se radi pomoću URL-ova u adresnoj traci. URL-ovi imaju određenu strukturu tako da WordPress zna što će dostaviti posjetiteljima.

Dakle, ako je u URL-u samo osnovni naziv domene, tvornica WordPress preuzima narudžbu i šalje posjetiocu početnu stranicu. Ako npr. URL ima /blog na kraju, tada će se dostaviti blog stranica na toj domeni. WordPress tako na jednostavan način omogućuje svojim korisnicima da postave svoju narudžbu uz pomoć navigacijskih izbornika, koji se nalaze na vrhu svake stranice.

WordPress nam omogućava da jednostavno izradimo jedinstvene izbornike koji sadrže veze na stranice koje odaberemo. A zauzvrat se kreira točan URL na tu stranicu koju je posjetitelj kliknuo. Bilo koja tema u WordPressu prikazuje taj izbornik na svakoj stranici, što posjetiteljima olakšava traženje “odredišnih” stranica.

Stoga WordPress možemo pojmiti kao tvornicu koja proizvodi proizvod – web stranicu – prema narudžbi koje postavlja posjetitelj na svom web pregledniku.

Poslužitelj (server) = Temelj tvornice

Tvornica, kako bi funkcionirala mora raditi unutar zadanog okruženja. Zato zamislite kako je tvornica smještena na nekom industrijskom posjedu s cestama koje vode do nje, te komunalijama poput vode, struje, itd. kojima se ona snabdijeva.

Okruženje u kojem WordPress radi je web server kojeg isporučuje web hosting kompanija. Stoga, mnogo resursa koje koristi tvornica WordPress, a u ovom slučaju to su stvari poput PHP motora, prostora na disku, procesora i memorije, se isporučuju putem web servera.

To je bio temeljni pregled naše analogije. Krenimo sada malo dublje u konkretnije stvari.

Baza WordPressa = Tvornički kat

To je područje u kojem se nalaze strojevi, svjetla, motori i razna oprema.

U našoj analogiji, to područje u kojem su strojevi i ostalo, je sama jezgra (srž) WordPressa. To su sve datoteke koje čine sam WordPress, a u stvarnosti to znači hrpa datoteka na poslužitelju.

Ne brinite se, vjerojatno nećete nikada vidjeti većinu tih datoteka.

Te datoteke su jezgra WordPressa potrebne za njegov uspješan rad, bez obzira na to koju temu ili pluginove koristili. Kada instalirate WordPress po prvi put, te se datoteke otpakiraju na poslužitelj. To je skup standardnih procedura, pravila i postavki za ispravno funkcioniranje programa WordPress.

Baza podataka = Skladište

Baš kao i tvornički kat, tako i tvornica treba skladišni prostor za pohranu svih sirovina i dijelova koji se koriste za sastavljanje gotovih proizvoda kada počnu pristizati narudžbe.

Prema našoj analogiji, ovo područje za skladištenje se naziva baza podataka.

Ono što treba znati jest da je baza podataka poput fantastične proračunske tablice koja pohranjuje sve WordPress postavke, postavke teme, postavke pluginova, stvarni tekstualni sadržaj stranica i postova, kao i druge stvari poput informacija o korisnicima, spremne za sastavljanje web stranica. Dakle, kod WordPressa, imate osnovne datoteke i bazu podataka, koji zajedno rade kao urica.

Postovi = Sirovine

U svakoj tvornici vjerojatno ćete trebati neke sirovine koje se zatim koriste za gotov proizvod. Za automobile ili bicikle, to će biti metal za podvozje ili okvire. Za igračke, to bi mogla biti plastika. A u našoj tvornici WordPress, sirovine su “postovi”.

Naša web stranica iliti gotov proizvod ne bi bio ništa bez da se kreira inekakav sadržaj. I svaki put kada napišemo neki post, mi zapravo kreiramo sadržaj u WordPressu. Svaki post je standardna “jedinica” sadržaja, baš kao i sirovina za naš gotov proizvod. I tehnički gledano, “post“ u WordPressu nije samo blog post. On se odnosi i na stranice, medijske datoteke, kao i slike! Uglavnom, bilo koji post ili stranica ili slika koju dodamo na WordPress slični su sirovini za tvornicu.

Tema = Montažna traka

U tvornici se gotovi proizvodi sastavljaju na montažnoj traci, a u našoj analogiji, to je tema. Tema je ta koja diktira kako će gotov proizvod biti sastavljen i kako će izgledati. Zato kada koristimo WordPress, trebamo odabrati i temu.

WordPress sam po sebi predstavlja tvornicu, ali bez linije za montažu – teme – ne događa se zapravo ništa.

To znači da dok svaka web stranica tvrtke WordPress ima skup zajedničkih pravila i operativnih postupaka koje svatko razumije – svaka stranica ima i dopuštenu vlastitu liniju za sastavljanje gotovih proizvoda.

Tema to radi s predlošcima (template – ima). Svaka tema dolazi sa skupinom unaprijed izrađenih predložaka koje je izradio programer teme. Teme sadrže izgled i pravila za prikazivanje web stranica.

Tema je ta koja diktira izgled stranice, stil, tipografiju, boje i fontove.

Dakle, čak i ako ne znate kôdirati, još uvijek možete postaviti fontove, boje i promijeniti zadane izglede na vašoj web stranici.

Zvuči super zar ne, međutim, jedini problem kod ovoga pristupa je da smo limitirani izgledom jer on ovisi o tome što će programer pojedine teme omogućiti. Dakle, tema vam omogućuje da prilagodite završni proizvod, ali unutar unaprijed određenih ograničenja koje je postavio razvojni programer.

Ako želite all-in-one-solution teme, razmislite o temama kao što su Divi, Avada i ostale, koje omogućavaju dosta široku paletu predložaka koje se mogu primijeniti na raznorazne situacije, tj. vrste web stranica.

Problem kod tih tema je taj da upravo zbog svoje raznolikosti i primjenjivosti, imaju u sebi ugrađen dosta dugačak i “težak” kôd. Iz tog razloga, ja osobno preferiram “lakše” teme, kao što je Astra, uz koju za dodatnu funkcionalnost koristim neke pluginove. Kako ne bih skrenuo s teme odlaskom u dubinu, jer to je tema sama za sebe, zadržimo se na našoj analogiji i pluginovima.

Pluginovi (dodaci) = Vanjski izvođači (kontraktori)

Pluginove bi se moglo opisati kao vanjske izvođače ili partnere koje koristimo kako bi pružili neku specifičnu uslugu, a koju glavna tvornica ne može isporučiti.

Zbog toga su pluginovi u suštini mali dijelovi dodatne funkcionalnosti potrebni kako bi proširili mogućnosti WordPressa.

A budući da je WordPress toliko popularan i sveprisutan (preko 30% svih web stranica na svijetu je izrađeno na WordPressu) postoji i ogroman broj pluginova koje možemo odabrati, od vrlo jednostavnih do vrlo složenih funkcionalnosti.

Sažetak analogije:

  • WordPress je tvornica koja proizvodi gotove web stranice.
  • Sastoji se od osnovnih datoteka i baze podataka.
  • Sirovine za izradu gotovih stranica su postovi, koji se u WordPress terminologiji odnose na blog postove, stranice, slike i dr.
  • Odabiremo temu koja je odgovorna za sastavljanje svih dijelova u stranice, s vlastitim predlošcima i pravilima oblikovanja.
  • Za sve dodatne funkcionalnosti koje WordPress ne pruža, postoje dodaci (pluginovi).

Ako vam se svidio ovaj blog slobodno ga spremite za kasniju referencu ili ga podijelite s ljudima za koje smatrate da bi im mogao biti od koristi.

Podijeli dalje